Sunday, 26 June 2011

Himpunan Patriot Bagi Menentang Perhimpunan Haram 9 Julai Dilancarkan

Himpunan Patriot anjuran Pemuda Umno dan Kelab Putra 1Malaysia dilancarkan Ahad bagi mewakili suara orang ramai dalam menentang perhimpunan haram yang akan dianjurkan kumpulan pengacau pada 9 Julai.

Pengerusi bersama himpunan itu, Datuk Abdul Azeez Rahim berkata pihak mereka akan bertindak sebagai badan bagi mewakili suara 'majoriti senyap' yang menurutnya pada perhimpunan haram yang sama pada tahun 2007, tiada medium untuk mereka menyampaikan tentangan.

"Oleh itu kami berasa terpanggil untuk bagi tahu pada (penganjur) perhimpunan haram ini supaya hentikan niat mereka kalau mereka tidak mahu berdepan dengan apa jua yang akan dilakukan generasi muda yang dikatakan tadi 'majority senyap of rakyat Malaysia'," katanya dalam sidang media di sini.Justeru, beliau meminta agar penganjur perhimpunan haram itu supaya memilih cara yang lebih profesional bagi menyampaikan apa yang dihajat dalam memorandum mereka.

"Kami minta kalau betul mereka nak sampaikan memorandum itu, tak payah bawa sehingga 10,000 orang, saya minta mereka hantar empat ke lima orang pergi ke pejabat Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof (Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan Istana serahkan memorandum itu, kerana pihak istana dan SPR sedia menerima," katanya.

Sementara itu, ketua penyelaras himpunan Patriot, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata, penganjur perhimpunan haram itu sebenarnya mempunyai niat jahat di sebalik perkara-perkara yang dibawa mereka di dalam memorandum.

4 comments:

 1. komen pertama...jgn di ganggu kemahuan rakyat..semua berhak berhimpun..bersih bkn pengacau..kami satu malaysia...dimana..india china dan pelbagai bangsa datang menyatakan 6 perkara

  ReplyDelete
 2. 8 perkara
  1. bersihkan senarai undi
  2. menreformasi undi pos
  3. guna dakwat kekal
  4. masa kempen minima 21 hari
  5. akses media yang bebas dan adil
  6. kukuhkan institusi awam
  7. hentikan rasuah
  8. hentikan politik koto

  ReplyDelete
 3. korang tulis kat sini pun SPR da dengar luahan kalian... buat apa nak berdemo ha...kalau * pekara ni da buat sekian lama kat malaysia.. hanya mata batu je belum nampak \... bersih kan PR dulu yang belum daftar persatuan lagi.. nanti ahli korang main lompat2 je

  ReplyDelete
 4. daripada dulu lagi rakyat cakap pasal benda nih.tapi tak ada apa2 berlaku pun.kalau buat,tak dak la orang nak guna cara demo.betul tak sahabat2?

  ReplyDelete